Fototips: när du ska fotografera

Jag är verkligen ingen expert inom fotografering och jag har precis börjat fotografera om man räknar bort ifrån en kort period för några år sen när jag fotade lite, men nu är jag allvar med mitt fotande. Jag vill satsa stort och komma långt med det och med min blogg. Det är därför jag skapade den här fotobloggen. Och eventuellt starta eget företag som fotograf att jobba med i sidan av eftersom jag kommer att bli förskollärare. Men först vill jag vänta något år så jag hinner skaffa fler kunskaper och utveckla mitt fotande, för jag har mycket att lära mig. Men jag måste säga att jag har lärt mig mycket på den här korta tiden då jag precis skaffade min systemkamera. Jag är inte alls lika bra som jag var för några år sedan när jag fotograferade lite och jag hade knappt kunskap alls och nu har jag ändå en hel del även om jag har mycket kvar att plocka på mig i bagaget.
 
Jag kommer ta upp vad som är viktigt inom fotografering. (mest porträtt då det är det jag kan bäst och är det jag mest föredrar att fotografera). Jag må ha läst andra fotografers tips, men dessa är något jag självlärt mig och jag tycker faktiskt jag har en talang för fotografering eftersom jag kommer på dessa tips själv även om jag har läst dom. Jag har kommit på på vägen emot utveckling av mitt fotande och sen har ju alla fotografer olika smaker på bilder eftersom alla ser så olika ut, men sen finns det ju saker som är väldigt självklara och dessa är något jag själv tycker är viktigt i mina bilder.
 
Nu vill jag inte anklaga någon, alla fotograferar som de vill, men har du en systemkamera, fotografera då i manuell läge, inte i auto! Se det mer som ett tips. Meningen med en systemkamera är att få styra över dina bilder själv med slutartider, bländartal och ISO. Har du auto bestämmer kameran dessa inställningar åt dig och det är då som en vanlig digitalkamera då de endast fungerar i auto och du bestämmer inte inställningarna själv, alltså bestämmer du inte över hur bilderna ska bli och fotograferar du på samma sätt med en systemkamera, så är din systemkamera ganska så meningslöst. Jag säger inte hur någon ska fotografera, jag undrar mer varför man lägger tusenlappar på en systemkamera som är meningen att styra över bilderna själv om du ändå inte gör det och fotar på samma sätt som med en digitalkamera som kostar endast några hundra. Det är ju därför man har objektiv, filter osv till systemkameror, för att själv styra över dina bilder.
 
Men för att komma fram till vad jag tycker är viktigt i fotografering är mycket ljus när du fotograferar, speciellt när du tar porträtt. Få naturligt ljus över ansiktet då, gärna över ögonen för då framhävs ögonen. Jag använder aldrig den inbygda blixen då det ser ut som "fake" ljus. När jag fotograferar människor utomhus så gör jag där det är bra ljus, men fotograferar jag någon person inomhus eller mig själv, så försöker jag ofta stå nära ett fönster så du får solens strålar rakt emot ansiktet. Jag själv älskar mycket ljus på mina bilder, speciellt över ögonen så det ser ut som de verkligen lyser, vilket gör att ögonen får fokus och det är det viktigaste när man ska fota porträtt. Enligt mitt tycke. En annan viktig del som jag tycker är viktigt när jag fotograferar som även andra fotografer har påpekat, men som jag nämner för jag själv tycker så, är att få så ren bakgrund som möjligt och inte en massa olika objekt i bakgrunden. Det är något som stör mig rejält och man tappar fokus på den personen som man faktiskt fotar. När jag ska fota någon som t.ex min pojkvän eller mig själv så försöker jag få så ren bakgrund som möjligt där det inte finns något i bakgrunden.
 
Jag gillar självporträtt där det finns en hel vit bakgrund eller någon annan ljus bakgrund. Fotot framstår som ljusare om det är ljus bakgrund. Något som också är viktigt är vinklar när du ska fotografera. Här lär jag mig själv och försöker hitta rätt och är inte något jag läst mig till. När jag ska fotografera porträtt vill jag ha personens ansikte raktfram och att man ska se personen från ungefär bröstet till huvudet, men också gärna ibland lite ovanför huvudet så man får med bakgrunden om det är en fin och ren sådan, om man inte fotograferar hela personen. När jag fotograferar t.ex blommor eller landskap då testar jag massor med olika vinkar. Att hitta rätt vinkel är jätteviktigt. Här kan jag inte säga vilken vinkel man ska använda, utan det beror på hur blommorna och landskapet är uppbyggt. Men som jag säger, det är inte bara att fota, oavsett om det gäller porträtt, blommor, landskap eller vad det nu kan vara. Det är inte bara att klicka på avtrygaren. För det kan alla. Det ska vara rätt bakgrund, vinkel, ljuset ska pricka rätt, ha rätt fokus mm (se till att det du vill få fram i i bilden får fokus) och det är en konst i sig och är inte alltid så lätt.
 
 
Publicerat i Fototips
#1 / / Anonym:

Hoppas att du inte ser den här konstruktiva kritiken som något elakt men tycker att dina bilder ibland är ganska överexponerade, alltså alldeles för ljusa. Vilket gör att de inte är så klara, utan ljuset tar bort mycket av färgen. Annars är dina bilder väldigt fina.

Svar: Tack! Ingen fara. Okej. Jo jag håller på och lär mig och som det står i texten är jag ingen expert och håller på att lära mig men att jag ändå hat tips
Emma